Een kijkje achter de schermen 3

Deze week zullen wij wat dieper ingaan op een 'klein' aspect van de cultuur, namelijk het geloof van de Hana. De Hana kent namelijk een inmiddels uitgebreid geloof. Er zijn veel onderdelen binnen hun geloof ook al kennen ze geen echte ceremonies binnen het geloof. Maar waarom is dit? En wie zijn de hoofdrolspelers binnen het geloof? Op die vragen en nog meer zal vandaag antwoord komen!

De dodenrijken

Het geloof heb ik altijd al een dingetje gevonden. Voor mij was vrij snel duidelijk dat er twee goden waren. Een goede en een kwade. Duister en licht. Ook hun namen waren na een beetje zoeken vrij snel bekend. Maar hoe werkten de twee goden met elkaar of juist tegen elkaar? het enige wat ik daadwerkelijk zeker wist, was het feit dat de een kwaad was en de ander goed. Toch moest er een balans komen. Een verhaal van waaruit ik verder zou kunnen werken. Voor nu zouden de goden elk hun eigen domein moeten hebben. Een plek waar zij de baas waren. En zo zijn Astra en Libiun ontstaan.

Voor mij was de hemel altijd al in de lucht. De plek waar onze voorvaderen verbleven. Waar sommige geesten over ons konden waken. Zo een plek wilde ik maar al te graag in mijn eigen verhalen hebben. Deze hemel zou zich tussen de sterren moeten bevinden. Het woord Astra komt dan ook van astronomie. Vanuit de overleveringen van de Grieken is te merken dat sterrenkunde een belangrijk aspect van reizen was geweest. Dat men uiteindelijk hele routes via de sterren uit kon stippelen. Dat de sterren waakten over de reizigers. Dit zouden mijn Voorvaderen ook doen. Langzaam maar zeker kwam het idee om ook de sterren een soort betekenis te geven. Een legende binnen de Hana. Uiteindelijk zou dit de basis worden voor de Voorvaderen en Astra zelf.

De Hana gelooft namelijk dat men alleen naar Astra gaat wanneer Moheia je waardig vind om over de rest van de wereld te waken. De krachtigste krijgers die samen alle volkeren veilig houden. Echter wordt er niet alleen naar kracht gekeken, maar ook naar innerlijk. Wanneer een krijger niet eerlijk of goedaardig is, zal deze niet in Astra komen. Kan het zelfs zijn dat die ziel naar Libiun zal gaan. En soms komen er niet eens krijgers in Astra. Kunnen zelfs zielen die nooit fysiek gevochten hebben in Astra komen. Niet elk gevecht is namelijk te zien. Ook mensen met een krachtige ziel en goede daden konden daarom in Astra komen. Mensen welke een inspiratie voor anderen waren. Welke het goede in een ander naar boven haalden, ook al was het soms een strijd. Ook deze zielen konden in Astra terecht komen.

Libiun is echter een ander verhaal. Libiun zou het rijk van Easos, de god van het duister worden. Libiun staat niet in de brand of is ijskoud. Nee, Libiun is een en al duister. Is het een aanhangsel van het schaduwrijk. Hier zouden alle zielen die kwaad deden belanden. Easos koos zelf deze zielen uit. En dit is waar de Veerman en Valkyries om de hoek komen kijken. Doordat Easos zelf zijn zielen uitkiest, is het nodig om de goede zielen te kunnen beschermen. De Veerman is een eeuwen oude legende welke ook in Griekse mythologie te vinden is. Hij is degene die de doden ophaalt. Hen naar de rechters van de dood bracht. In Ima is de Veerman zelf echter een klein beetje de rechter. Hij bepaald of de zielen naar Moheia zullen gaan of niet kunnen ontkomen aan de greep van Easos.

Maar er is nog een onderdeel van het dodenrijk. De Valkyries. Ik miste een beetje een soort helper voor de Veerman. Het voelde voor mij niet realistisch dat alleen de Veerman alle zielen ophaalde als hij ook de rechter was. Hierdoor heb ik de Valkyries in het leven geroepen. Vanuit de Noorse mythologie haalden de valkyries altijd de doden op die het waardig waren om in Vahalla te komen. Het dodenrijk van de god Odin. De Noren geloofden namelijk dat tijdens het eind der tijden (Ragnarok) Odin een leger zal hebben om tegen de vuurreus Surt te vechten. Valkyries waren dus degenen die de doden ophaalden. In Ima spelen deze nog geen grote rol, maar in het geloof uiteindelijk wel. Valkyries zijn uiteindelijk de wezens die de zielen ophalen welke nog naar het rijk van de doden moeten, maar niet zelf naar de rechter kunnen komen. Zij helpen deze doden een handje, terwijl de Veerman vaak al een oordeel heeft geveld over hun 'toekomst'. De valkyries brengen de doden dan naar het juiste dodenrijk.

De feestdagen

Er zijn een aantal feestdagen binnen het geloof van de Hana belangrijk. Een daarvan is de Dag van de Doden. Hierbij zijn de grenzen tussen het rijk der levenden en het rijk van de doden het dichts bij elkaar. Dit houd in dat de reis voor de Voorvaderen, geesten welke altijd op Botaime dwalen, makkelijker is om naar het rijk der levenden te komen. Op deze dag zijn er meer Voorvaderen op Botaime te vinden. Tevens is het de dag dat alle gevallen soldaten en burgers geëerd worden. Dat al het geweld van eerder nooit vergeten wordt. Deze feestdag is inderdaad gebaseerd op 4 mei. Een dag die ik altijd al belangrijk heb gevonden. Want we mogen het nooit vergeten wat er is gebeurd in het verleden. En zij die gevallen zijn verdienen het om herdacht te worden.

Ook is er een feestdag genaamd Lunare. Dit is een feestdag waarop wordt gevierd dat de maan is ontstaan. Eerder was de nacht namelijk van Easos. Een tijd waarin Moheia veel zielen verloor. Hier moest natuurlijk verandering in komen. De maan werd gecreëerd om een klein beetje licht van de zon op Botaime te schijnen en zo een beetje veiligheid op Botaime te geven. Ook tijdens de nachten dus. De maan waakt als het ware over de bewoners van Botaime. De feestdag valt rond de tijd van kerst. Omdat de Hana een geloof heeft gebaseerd op de natuur, heb ik gekozen voor de maan. Maar kerst is ook een feest van licht in de duisternis. Een tijd waarin hoop en vreugde is door de geboorte van het kindje Jezus. Kerst is dan ook mijn favoriete feesttijd van het jaar. Iets wat natuurlijk niet in mijn boek kan ontbreken xD

In Botaime zijn er meer feestdagen, maar zijn dit vooral feestdagen zoals het oogstfeest. Leuk voor sfeer, maar met weinig betekenis. Lunare en de Dag van de Doden zijn de belangrijkste binnen het geloof. Dat was het weer voor nu! Volgende week zal ik wat meer vertellen over de andere geloven op Botaime. Er zijn namelijk ook nog Draken en Dwergen welke elk een eigen geloof hebben. Ook zal ik wat meer gaan vertellen hoe deze geloven de culturen van de volkeren beïnvloeden. Zie ik jullie volgende week weer? Tot dan!


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


Een kijkje achter de schermen 3

Signeersessie

Een kijkje achter de schermen 3

Een kijkje achter de schermen 2

Een kijkje achter de schermen

Een tijdje geleden